Det er bratt oppover fra gamlebyen i Granada til Alhambra. Vi går der mange har gått foran oss på jakt etter spor. Spor av mønstre og former som maurerne tok med seg fra byene der Silkevegen fra Asia møtte Middelhavet.

På Historisk Grunn

I mye av den norske folkekunsten kan en se spor av Silkevegen, denne store kulturelle floden som førte silke, fargestoffer, flatvevstolen, porselen, mønstre, ornamenter og teknikker, krydder og mye mer hele den lange vegen fra Kina til Europa. Alt ble fraktet på kamel- eller hesteryggen over fjell og gjennom ørkener fram til kysten av Middelhavet. Der tok maurerne tak i det og førte det videre med skip til blant annet sørøst Spania hvor de hadde herredømmet i ca. 700 år.

Nå er vi her, det føles nesten magisk. Året før var Solveig og Signe her, men nå er VI her. Hele arbeidsgjengen fra Oleana, over 50 folk, som puster på oppover de bratte bakkene til Alhambra .

En Større Sammenheng

På fabrikken står maskinene stille. Vi er her for å lære noe om mønstrene vi jobber med hver dag. Det kan bli nok av gjentakende arbeid på en tekstilfabrikk, nok av stykker som skal strikkes og dampes, tråder som skal klippes og festes. Nok av masker som skal kjedes sammen, sømmer som skal syes, knapper som skal festes, skjørt, belter og kåper som skal syes og plagg som må kontrolleres og sendes. Dag etter dag, uke etter uke, år etter år.

Da er det viktig å ha turene i minnet, både dem vi har vært på og dem vi skal på. Turene hjelper til å forstå de større sammenhengene, hvorfor vi driver med det vi gjør.

Framme i eventyrpaIasset Alhambra går vi inn i museet. Solveig viser veg, her er en av de få tekstile skattene gjemt. Ganske liten og nesten fargeløs, bak lås og slå og glass, men med et mønster som er utgangspunktet for Oleanas fargerike Alhambrajakke. Den har gått den lange vegen fra inspirasjon, nytegning, programmering, fasongutprøving til ferdig jakke, fotografering, messeinnsalg og til produksjon. Den har gått gjennom mange av hendene til oss som står her og ser andektig inn i monteren.

Etterpå fryder vi oss over resten av palasset og hagene. Guiden vår er en flink forteller som lærer oss mye nytt, åpner øynene våre og forteller om tida da muslimer, jøder og kristne klarte å leve ganske bra sammen i en fredelig og fruktbar sameksistens. Så er det arabisk bad med massasje, spansk mat og vin og flamenco og latter før turen neste dag går videre med buss til Cordoba og den utrolige katedralen, tidligere moskeen, står og venter. Tusen søyler.