Hver dag får Frelsersarméen i Oslo inn 52 tonn klær som folk vil kvitte seg med. Det er bare 10-15 prosent av dette berget som blir solgt videre i Norge. Mesteparten av det som ikke kan selges her hjemme, blir sendt til Afrika.

Planeten vår

Det kreves mye jord, vann og energi for å lage klær, spesielt til dem som er laget av bomull. Bomull er verdens mest brukte tekstilfiber. Mange steder der det blir produsert bomull, burde jorda heller vært brukt til å dyrke mat.

Hvor mange t-skjorter i bomull med en eller annen reklame eller kampanjelogo på har vi ikke liggende i skapet? Det er på tide å tenke på hva t-skjorta koster planeten vår, ikke hva den koster oss.

 

«Bruk og Kast» kulturen må kastes

De fleste klær blir produsert i land hvor arbeidskraft er mye billigere enn hos oss. Klær har derfor relativt sett blitt alt for billige.

Hvis vi har som mål at våre barnebarn skal arve en klode som ikke er kjørt fullstendig på skakke, må vi forandre kjøpsmønsteret vårt. Vi må begynne å kjøpe færre, men finere ting. 25 tonn avlagte klær til Fretex hver dag bare i Oslo er for mye! I virkeligheten er våre ”gaver” med på å rive bort grunnlaget for å komme i gang med egen verdiskapende tekstilproduksjon i Afrika. Det er lite frelse i vårt overforbruk for å si det slik.

Fair Made

På Oleana produserer vi klær på egen fabrikk i Norge av økologisk forsvarlige råmaterialer som ull, alpakka, silke og lin. Fibre som er resirkulerbare og flere av dem kommer fra dyr som også brukes til mat. Det er det mening i.

Vi vil også at råmaterialene som vi kjøper blir produsert på fabrikker der arbeidsfolkene jobber under skikkelige forhold. Det er mye utilbørlig utnytting av fattige barn og voksne i vår bransje. Tekstilindustrien har dessverre mange fabrikker som ikke tåler dagens lys. Inspirert av nye handelsbegreper som Fair Trade, har vi fått oss et nytt: Fair Made.