Hver dag går vi trappa fire etasjer opp og ned på fabrikken. Det er ikke få tekstiljenter som har løpt opp og ned her før oss. En del mannfolk har også gått her, men mest jenter.

Vi arbeider i en industri full av jenter, sikkert den industrien i verdensmålestokk som har flest kvinnelige ansatte produksjonsmedarbeidere. Mennene i tekstilindustrien har tradisjonelt sett hatt bedre betalte stillinger enn kvinnene. Slik har det alltid vært. Oleana gjør det vi kan for å rokke ved dette mønsteret. I Oleana har vi lik lønn for likt arbeid og det sitter kvinner i de fleste ledende stillingene.

Spinning Jenny

Verdens eldste og verdens største industri. Mye stolt arbeiderkamp, mange røde faner, mye slit. På Oleana ser vi oss som stolte bærere av en lang tradisjon som går helt tilbake til slutten av 1700-tallet da den industrielle revolusjonen kom i gang med konstruksjonen av den første automatiske spinnemaskina, ”Spinning Jenny”.

Historien i Veggene

Det føltes det riktig å legge fabrikken til en eksisterende tekstilfabrikk, hvor historien lå i veggene. Her kjente vi oss hjemme, her lukta det slik det skal lukte på tekstilfabrikker. Her var det slitasje i golvet der folk hadde gått fram og tilbake for å passe maskinene. Her var det dampkjele og kompressorer, steam i rør, trefasestrøm i ledninger og trykkluft i slanger.

Fabrikken ligger ved ei elv slik alle gamle tekstilfabrikker har for vane. Elva har stått for forsyninger av kraft og prosessvann i over hundre år. Vi ble tatt godt i mot i Ytre Arna. Sakte, men sikkert trengte vi mer rom til maskiner og folk. Da var vi så heldige at vi fikk anledning til å flytte veggen for å få plass til flere maskiner og flere folk. Sakte, men sikkert vokste vi fra tre til seksti ansatte. Mange stolte tekstilfolk opp og ned trappa hver dag.